Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Vrijes: Otapa sve vrste kamenca



Vrijes se odavna koristi za čišćenje krvi, protiv reume, artritisa i gihta te infekcija bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, a narodna medicina i danas tvrdi da otapa sve kamence i da nitko tko za njim posegne ne mora ići na operaciju

Vrijes, vrijesak, jesenski vrijes, crnjušina ili vriština (Calluna vulgaris) je 20-80 cm visoki zimzeleni polugrm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Rod vrijesova danas obuhvaća više od 300 kultivara koji se uglavnom uzgajaju kao ukrasne biljke. Botanički naziv roda Calluna potječe od grčke riječi kalynein, što znači čistiti ili mesti, jer nekada su se grane vrijesa povezivale i koristile za metenje, a upotrebljavale su se i za potpaljivanje vatre kao i pri izradi slamnatih krovova.
Vrijesak je otporna biljka čije žilave, razgranate i polegnute stabljike narastu u širinu i do 60 cm. Stabljike su u donjem dijelu odrvenjele, a u gornjem dijelu obrasle uspravnim zelenim grančicama. Zeleni dio stabljike gusto je prekriven duguljastim ljuskastim listićima. Od srpnja pa sve do listopada u gornjem dijelu stabljika razvijaju se mnogobrojni mali zvonoliki cvjetovi. Cvjetovi vrijesa su od ružičaste do ljubičastocrvene, a rjeđe bijele boje, a nalaze se na kratkim peteljkama, povinuti prema dolje i skupljeni u jednostrane grozdaste cvatove.

Prirodni značaj

Domovina vrijesa je Europa, odakle je prenesen u Sjevernu Ameriku i gdje raste u njezinom atlantskom dijelu. Danas je najrasprostranjeniji u zapadnoj Europi, ali raste i u sjevernom dijelu Male Azije i u zapadnom Sibiru. Kod nas raste u primorskim krajevima, a često se susreće i u Lici, naročito na Velebitu. Najbolje uspijeva na kiselom tlu, a nalazimo ga na suhim livadama, poljima te šumskim pašnjacima i obroncima. Čitava polja vrijesa karakteristična su za vrištine nastale uništavanjem šuma, pri čemu vrijes svojim razvijenim korijenskim sustavom čuva tlo od ispiranja oborinama. Osim toga. polja s vrijesom posebno cijene pčelari zbog dobre ispaše za pčele i dobivanja visokovrijednog i ljekovitog meda.

Magične moči

Osim ljekovitih svojstava, vrijesu se od davnina pripisuju i magična svojstva. Prema legendi, vrijes je nastao iz krvi drevnih junaka koji leže u grobovima divova. Slovio je i kao zaštita protiv uroka i čarolija, a vijenac od vrijesa vješao se na ogledalo da bi otjerao zlo podalje od kuće. Bijeli vrijes ispod jastuka trebao je doprinijeti ispunjenju snova, a smatralo se da ga je dobro poklanjati ljudima koji su usamljeni. Na mjestima gdje su obitavali vukovi, vrijes se vezao za drvo u čast svraka koje su upozoravale na približavanje vukova. Prema jednoj legendi, vrijes čak može izvući željezo iz zemlje.

Moč otapanja kamenaca

Vrijes sadrži arbutin, tanine, saponine, flavonoide, enzime, limunsku kiselinu i mineralne soli, a najviše silikatne kiseline. Zbog ljekovitih tvari koje sadrži, vrijes je oduvijek vrlo cijenjen u narodnoj medicini, a posebno ga je cijenio Sebastian Kneipp. Od mnogobrojnih ljekovitih svojstava vrijesa najznačajnija je njegova moć otapanja kamenaca. Zbog toga vrijes i danas slovi kao izvrsno sredstvo protiv svih vrsta kamenaca. Jedino što je potrebno je ustrajnost u svakodnevnom uzimanju čaja tijekom nekoliko mjeseci, jer neki kamenci su sporo topivi i za njihovo otapanje je potrebno više vremena. Djelovanje vrijesa protiv žučnih kamenaca, bubrežnih kamenaca i kamenaca mokraćnog mjehura mnogo je jače ako se uzima čaj od cvjetova vrijesa ubranih ujesen.

Ljekovita svojstva

Budući da čisti krv, pospješuje izlučivanje mokraće i vode iz tijela te potiče izmjenu tvari, vrijes pomaže protiv reume, artritisa i gihta. Vrijes pomaže i protiv upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika.
Vrijes pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje razinu šećera i masnoće u krvi te pomaže protiv ateroskleroze, loše cirkulacije u nogama i oscilirajućeg krvnog tlaka.
Od vrijeska se najčešće kuha čaj, a primjenjuje se za unutarnje i vanjsko liječenje. Kupkom od vrijesa liječe se kožni osipi, razni ekcemi, prištevi, lišajevi i gljivice, a oblozi od vrijeska primjenjuju se kod upala oka, glaukoma i konjunktivitisa. Nešto blaži čaj od vrijeska koristi se kao kupka kod upale ženskih spolnih organa. Vrlo ljekovit je i med od vrijeska. Žute je do tamno žute boje, slaba mirisa i ugodna, specifična okusa, a posebno ga se preporuča uzimati kod reumatičnih oboljenja, bolesti mokraćnih puteva i bubrega.

Branje i sušenje

Vrijes se bere u vrijeme cvatnje. Najčešće se beru samo cvjetovi koji se skidaju sa cvatućih grana i ogranaka, ali brati se mogu i cijeli cvatući vrhovi. Cvjetovi vrijesa suše se u tankom sloju na sjenovitom i zračnom mjestu, a čuvaju se u dobro zatvorenim kartonskim kutijama. Ako se vrijes predugo suši, ishlapiti će njegova eterična ulja i smanjiti se ljekovitost. Znak daje sušenje dobro provedeno je prirodna ružičasta boja cvjetova koju oni i nakon sušenja moraju zadržati.

Kućna apoteka

Čaj od vrijesa protiv bakterije Escherichia coli

- GLAVOBOLJA I MIGRENA -
- NESANICA– KAŠALJ I PREHLADA -
- ŠEĆERNA BOLEST -
- ZA IZLUČIVANJE VODE I MOKRAĆE IZ TIJELA -
- UPALA BUBREGA, MOKRAĆNOG MJEHURA I MOKRAĆNIH KANALA -
- SVE VRSTE KAMENACA -
- UPALA PROSTATE -
- UPALA MATERNICE -
- UPALA JAJNIKA-
- REUMA, ARTRITIS, GIHT -
- KOŽNE BOLESTI -

1-2 žličice vrijesa 2,5 dl kipuće vode

Usitnjeni suhi vrijes preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Mlaki čaj uzimati 2-3 puta na dan, malopomalo, u gutljajima.
  • Nezaslađeni čaj koristiti za ispiranje, kao oblog i za čišćenje kože.
  • Za dobar san preporuča se staviti pod jastuk lanenu vrećicu napunjenu vrijesom i lavandom.

50 g vrijesa 50 g korijena bijelog sljeza 30 g listova ruže 30 g mažurana 30 g peteljki trešanja 2,5 dl kipuće vode
Usitnjeno suho bilje pomiješati.
1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom, pokriveno osta¬viti da odstoji 10 minuta i procijediti. Čaj uzimati 10-15 dana,
2 puta na dan, ujutro i navečer.

Napitak od vrijesa za jačanje organizma

3 žlice vrijesa • 350 g meda 1/2 žličice cimeta • 1/2 žličice klinčića 1 I voćne rakije (votka ili džin)
Med rastopiti nad parom vruće vode. Dodati usitnjeni suhi vrijes te mljeveni cimet i klinčić, dobro promiješati i lagano zagrijavati 5-10 minuta. Maknuti s vatre, malo ohladiti i umiješati u rakiju. Nakon što odstoji preko noći, rakiju procijediti u staklenku i uzimati po 1 likersku čašicu dnevno. 



Zanimljivi blogovi