Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Crveni luk - prirodni lijek




Luk sadrže velike količine kvercetina

Kvercetin je polifenol iz obitelji flavonoida, tj. antioksidansa. Žuti ili crveni luk su najbolji izvor ovog nutrijenta. Opće pravilo glasi: što je luk ljući, ima jači okus i miris, to ima višu ukupnu antioksidativnu vrijednost. To znači da blagi luk nije toliko koristan. 

Kvercetin je, između ostalog, pronađen i u crnom vinu, jabukama, citrusnom voću, maslinovom ulju i borovnicama. Spoj je povezan s nižim rizikom od svih vrsta raka, prije svega zbog svojih protuupalnih svojstva. Također je izvrstan lijek za artritis i druge bolesti uzrokovanih upalom.

Kvercetin poboljšava i zdravlje prostate u muškaraca i stoga može biti učinkovito oružje protiv raka prostate. Također se pokazao prirodnim antihistaminikom, dakle smanjuje alergijske reakcije. Istraživanja sugeriraju da kvercetin može pomoći u očuvanju razine dobrog kolesterola (HDL), dok potiskuje razine nezdravog kolesterol (LDL). 

Crveni luk bogat je sumpornim spojevima

Sumporni spojevi nude niz zdravstvenih prednosti koje ne treba ignorirati. Oni su odgovorni i za jedak okus i miris luka, kao i oslobađanje za oči iritantnih plinova. Istovremeno su odgovorni za snažna antimikrobna i antibakterijska svojstva luka. U stvari, luk se može koristiti kao sredstvo za privremeno 'konzerviranje' mesa. 

Sumporni spojevi su odavno smatraju hranjivim tvarima za borbu protiv raka. Kao i kvercetin i oni posjeduju protuupalna svojstva. Osim toga, postoje dokazi da spojevi sumpora pronađeni u luku mogu ublažava simptome astme i drugih problema s disanjem. 

Sumporni spojevi također mogu pomoći spriječiti zgrušavanje krvi i stoga djeluju kao vrhunski prirodni razrjeđivač krvi. Tako se mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti, visoki krvni tlak, srčani infarkt, moždani udar i arterioskleroze. 

Luk je bogat i važnim vitaminima i mineralima

Luk sadrži visoke razine vitamina C, bakra, kalcija, vitamina A i vitamina E. Vitamini A, E i C su izvrsni antioksidansi. Bakar je mineral koji je važan u održavanju zdravlja kostiju i zglobova te može pomoći ženama u sprečavanju osteoporoze. Osim toga, bakar je izvrstan za održavanje čvrstoće kože. 

Kao da sve to nije bilo dovoljno, otkrilo se da luk može pomoći u obrani od bolesti crijeva i želuca. Česta konzumacija luka je povezana s nižim rizikom od raka debelog crijeva. Ona je povezana i s nižim rizikom od kolorektalnog karcinoma. Naime, smatra se da potiču rast zdravih bakterija, a sprečava rast štetnih bakterija crijeva. 



Zanimljivi blogovi