Mrkva je jedno od najzdravijih povrća, sadrži dosta korisnih i ljekovitih sastojaka i ima antibiotičko djelovanje.
Mrkva je dvogodišnja zeljasta biljka, a za prehranu se koristi njezin korijen.
Mrkva se u prehrani koristi:
- sirova (kao salata, cijela, sjeckana na kolutiće ili rendana …),
- kuhana ili barena (juhe, čorbe, jela bez mesa ili jela s mesom),
- kao začin ili kao prilog drugim jelima.
Sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, te se koristi za dijetalnu prehranu, ali i za prehranu djece.
Preporuka je da se prije upotrebe dobro opere i oljušti površinski sloj.
Sadrži veliku količinu vlaknastih tvari i stvara osjećaj sitosti. Zbog robusne stanične strukture ovog povrća, možemo iskoristiti samo deset posto beta karotena.
Pod djelovanjem topline i malo masti, stanična struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje iskoristiti hranjive tvari. Mrkva sadrži vitamin A topiv u mastima, zato bi trebala da se priprema s malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.
Sok od mrkve je vrlo zdrav bilo da se koristi sam ili pomiješan s drugim sokom. Sok od mrkve se koristi i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.
Ispitivanjima je utvrđeno da mrkva ima ulogu čistača organizma od štetnih tvari nastalih lošom prehranom i djelovanjem zagađene sredine i raznih zračenja.
U Norveškoj se preporuča djeci u vidu “Oslo doručka”, jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspjeh u školi.