Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Kadulja, žalfija (Salvia Officinalis)


zalfija

Opis biljke:
Kadulja je (ljekovita biljka, lijek iz prirode, ali se koristi i kao začin) višegodišnja biljka u obliku zbijenog, razgranatog grma visine 30-60 cm. Stabiljka i listovi su dlakavi. Listovi su srebrenasto bijele boje, ovalnog oblika, na rubu dvostruko nazubljeni. Modroljubičasti cvjetovi rastu na vrhovima stabiljke. Svi dijelovi biljke imaju jak, aromatičan miris koji se ne gubi sušenjem. Raste divlje, ali se i uzgaja.

Stanište / nalazište:
Ima je širom kamenjara Hercegovine, Jadranskog primorja, Dalmacije, Crne Gore. Prisutna je po svuda u mediteranskom bazenu.
Kadulja - Salvia officinalis jedina je Ijekovita, dok ostale: kadulja Ijepljiva (S. glutinosa), livadska (S. pratensis), šumska (S. silvestris), austrijska, etiopska i americka služe samo kao ukras u bašcama.

Djeluje:
Kadulja je u antičko vrijeme zamjenjivala antibiotik, te ne čudi što su joj pridavali toliki značaj. Primjenjuje se večinom za lijećenje usne šupljine i dišnih putova, ali i za druge tegobe. Može se upotrijebiti za vanjsku uporabu kod ispiranja desnih (kod težih oboljenja grla i zubnog mesa ). Kod unutarnje uporabe služi kod angine, katara grla, oboljenja glasnica, jednjaka, može se upotrebljavati kod bolesti mokračnog mjehura, upalnih stanja mokračnih putova. Isto tako može poslužiti za regulaciju mjesečnice, bijelog pranja, te hormonalnog poremečaja u žena. Kadulja djeluje kao termoregulator, te njena svojstva sprječavaju znojenje (dobra je za osobe sklone znojenju, gdje ga ona smanjuje, a u osoba gdje je znojenje potrebno, ona ga izaziva), isto tako regulira znojenje kod osoba u pubertetu i adolescenciji. Najvažnije njeno djelovanje je čišćenje krvi, te cijelog organizma. Nadalje se može primijeniti kao antiseptik, kod kožnih oboljenja, djeluje kao blagi afrodizijak, pomaže kod depresije, neuroze, slabog rada želuca i slabog apetita.

Neželjena djelovanja:
Kadulju zbog jakih eteričnih ulja, ne valja je mnogo, dugo i često konzumirati. Kod dnevnih količina večih od 15g i produljene uporabe dolazi do neugodnih posljedica kao što su npr. suhoća usta, osjećaj vrućice, ubrzano bilo i nesvjestica. Toksična je doza ulja 2 g. U trudnoći potrebno je izbjegavati alkoholne iscrpine i eterično ulje, a čaj i kao začin samo kraće vrijeme. Potrebno je naglasiti da je kadulja biljka najpodobnija za anemične osobe.

Berba biljke:
Beremo list i cvijet. List beremo prije njegove cvatnje, u travnju i iza cvatnje u lipnju, a cvijet u svibnju i lipnju (premda je potrebno napomenuti da je list puno ljekovitiji od cvijeta). Sušimo je na toplom i zračnom mjestu.

Biljka sadrži:
Kadulja sadrži oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja, salviol, salven, tion, pinen, cineol, borneol, kamfor, tanin, gorke tvari, bjelancevinu, škrob, gumu, zatim kalcijev oksalat, soli fosforne kiselina, kalijeve i kalcijeve soli.

Pregled kroz povijest:
Ljekovitost kadulje spoznali su još Stari Rimljani i antički Grci. U faraonskim grobnicama u Egiptu jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamiranje bila je upravo kadulja. U srednjem vijeku spravljao se ljubavni napitak od listova kadulje, rute i latica ruže.

Zanimljivi blogovi