Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Narodni lijekovi protiv kašlja


 narodni lijek protiv kašlja


Lijek protiv jakog kašlja

U šalicu ključalog mlijeka ubacite pola kašičice žalfije (kadulje). Ostavite da vrije točno tri minute, a onda dodajte kašičicu masti i pola kašičice sode bikarbone. To sve promiješajte i pijte malim gutljajima. Tokom dana se mogu popiti do tri šalicu. Svaka porcija se priprema neposredno prije konzumiranja.

Recept protiv upornog suhog kašlja

Jednu naranču sitno narežite zajedno sa korom (operite je vodom i soda bikarbonom), pospite šećerom i kuhajte pola sata. Uzimajte kašiku do dvije sirupa čim osjetite napad kašlja.

Jabuke sa lukom protiv kašlja

Narendajte jabuku i luk, pa dodajte med (sve u jednakim količinama). Od ove mase uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.

Sok od luka sa šećerom

Ukoliko kašalj ne prestaje, očistite jednu glavicu crnog luka i pospite je kašikom šećera. Ocijedite sok koji će se pojaviti i pijte po jednu kašiku tri puta na dan, 20 minuta prije jela. Možete napraviti i sok od luka sa medom, koji se pravi u omjeru 1:2, a pije se po jedna kašičica tri do četiri puta dnevno, 30-40 minuta prije jela.

Smokve sa mlijekom protiv suhog kašlja

Vodu od iskuhanih 100 grama suhih smokava i dvije šalice vrele vode držite na tihoj vatri još oko 15 minuta, a onda ostavite da stoji tri sata. Uzimajte po pola čaše dva do tri puta na dan. Ako se radi o bronhitisu, umjesto vode koristite mlijeko.

Proprženi šećer

Jednu šalicu šećera uspite u posudu i stavite na tihu vatru. Kada se šećer istopi i dobije lijepu zlatno-smeđu boju, uspite šalicu-dvije vode i smanjite temperaturu. Miješajte dok se karamelizirani šećer sasvim ne rastopi. Dodajte malo đumbira i limunovog soka. 

Lovorov list protiv kašlja

U pola litra vode dodajte 150 grama šećera, a kada provri - dodajte 10 listova lovora i kuhajte još pola sata. Izvadite lovorov list, a smjesu stavite u teglicu ili šalicu. Koristite po potrebi.


Zanimljivi blogovi