Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Krastavac kao prirodni lijek




Krastavac je jedna od najboljih namirnica za cjelokupno zravlje organizma. 

Rehidrira organizam
  • Ako ste prezaposleni i zaboravili ste popiti dovoljno vode, pojedite svježi krastavac. Udio vode u krastavcu je čak 90 posto što će odlično nadomjestiti izgubljenu tekućinu iz organizma. 
Borac protiv opeklina iznutra i izvana
  • Pojedete li krastavac ne morate se plašiti žgaravice. Nanesete li krastavac na kožu, izbjeći ćete opekline od sunca ili će ublažiti bol te ubrzati oporavak ukoliko ste ih već zadobili. 
Uklanja otrove
  • Sva ta voda u krastavcu djeluje u organizmu kao virtualna metla čisteći otpadne tvari iz tijela. Poznato je i da redovito konzumiranje krastavaca može rastaliti bubrežni kamenac. 
Dnevna doza vitamina
  • Krastavci imaju većinu vitamina koje tijelo treba u jednom danu. Vitamini A, B i C će ojačati vaš imunološki sustav i dati vam energiju. Želite postići još moćniji učinak napravite napitak od krastavca, špinata i mrkve. Nemojte skidati koru jer ona sadrži veću količinu vitamina C, odnosno oko 12 posto preporučene dnevne doze. 
Izvrstan je za kožu
  • Krastavac je bogat kalijem, magnezijem i silicijem. Zato su mnoge tretmane ljepote uvršteni baš krastavci. 
Poboljšavaju probavu i dobri su za mršavljenje
  • Zbog visokog udjela vode i zbog malo kalorija, krastavac je idealan za mršavljenje. Koristite ga u juhama i salatama. Savršena su zamjena za nezdrave visokokalorične grickalice. Vlakna koja sadrži su izvrsna za probavu, a svakodnevno konzumiranje može pomoći kod kroničnog zatvora. 
Smanjuje podočnjake
  • Jedna od najpoznatijih metoda za uklanjanje podbuhlosti i tamnih kolutova ispod očiju običan je svjež krastavac zbog svojih antiupalnih svojstava. 
Protiv raka
  • Krastavac je sadrži secoisolariciresinol, lariciresinol i pinoresinol koji uvelike smanjuju rizik od obolijevanja od nekoliko vrsta raka uključujući rak jajnika, dojke, prostate i rak maternice. 
Liječi dijabetes, smanjuje kolesterol i regulira krvni tlak
  • Sok krastavca sadrži hormon koji je potreban gušterači za proizvodnju inzulina od čega pate oboljeli od dijabetesa. Istraživači su pronašli da spoj nazvan steroli u krastavcima može pomoći u smanjenju razine kolesterola. Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalija i magnezija. Ove hranjive tvari učinkovito djeluju na reguliranje krvnog tlaka. Zato je krastavac dobar za liječenje i visokog i niskog krvnog tlaka. 
Liječi desni i osvježava zadah
  • Krišku krastavca jezikom pritisnite na nepce i držite oko pola minute. Fitokemikalije će zaliječiti oštećene stanice te zaštiti zdrave stanice od mogućeg oštećenja. Osim toga, nestat će i neugodnog zadaha. 
Pogoduje kosi i noktima
  • Silicij koji se nalazi u krastavcima učinit će vašu kosu i nokti sjajnijima i jačima. Sumpor i silicij stimulirati će ​​rast kose. 
Ublažava reumatske bolove
  • Kao izvrstan izvor silicija odličan je za cjelokupno zdravlje jer jača vezivno tkivo. Kada se pomiješa so sokom od mrkve, krastavac vas može osloboditi reumatskih bolova te sniziti razinu mokraćne kiseline. 
Liječi mamurluk i glavobolju
  • Da biste izbjegli jutarnju glavobolju ili mamurluk možete pojesti nekoliko kriški krastavca prije odlaska na spavanje. Krastavci sadrže dovoljno vitamina B, šećer i elektrolite koji će nadoknaditi hranjive tvari i ublažiti mamurluk i glavobolju. 
Čuva bubrege
  • Krastavac snižava razinu mokraćne kiseline i na taj način bubrege održava zdravima. 


Zanimljivi blogovi